Skip to content

Tamsin Blanchard – Green is the New Black

2011/09/22

Tamsin Blanchard – Green is the New Black: How to Change the World With Style

                                                                  174 kronor för inbunden utgåva hos Adlibris.                                                                 (Pocketutgåvan som jag har verkar inte gå att få tag på längre). 

Den här boken är ganska fantastisk i all sin enkelhet. Den ställer frågan: hur kan man upprätthålla sitt brinnande intresse för mode samtidigt som man vill vara grön? 

Fördelen med boken är att den inte är full av en massa pekpinnar. För det vore ju så enkelt att påstå att man inte kan vara modeintresserad samtidigt som man vill rädda planeten. Blanchard däremot, som jobbat i modebranschen i många år, väljer istället att svara utförligt om alla aspekter inom mode, och det snackas kläder, second hand, vintage, DIY, Swapping, smycken, skor och handväskor. Designers och modeller delar med sig av sina tankar och åsikter om grönt mode och berättar hur de själva gör. Det finns till och med ett stycke om miljövänliga resor (där campingen hyllas!) samt, på tal om hobbys; ett kapitel som heter Get A Life, Get a Hobby, där det diskuteras vad man kan roa sig med istället för både TV och shopping.

Även för mig som redan är påläst om grönt mode var boken givande. Utgångspunkten i boken är brittisk, och eftersom jag åker till London lite då och då fick jag massvis med tips på både ekomärken och vintagebutiker som är värda ett besök (längst bak i boken finns det en grön guide, som främst är inriktad på Storbrittanien, men även en del webbshoppar är listade). Dessutom finns det DIY-förslag på var och varannan sida, så suget efter en symaskin har bara ökat!

Till min förvåning centrerades inte boken kring ”hur du kan shoppa nytt” på ett glatt och ”inga problem” liknande sätt (hej Pernillas fördomar om modevärlden, euhm). Det skrivs om kemikalier, att man borde sluta handla på billiga kedjor helt och hållet, att man bör skaffa sig en egen stil istället för att härma någon annans eller bara köpa senaste trenderna. Att man borde köpa en fin och älskad väska istället för tjugo stycken skräpväskor varje år. Att man borde skippa både plast- och papperspåsen när man väl handlar. I förbifarten nämns naturlig hud- och hårvård som ett ytterligare steg till det gröna modet, och väldigt viktigt: när det kommer till smycken talar man om problemen med ”blood diamonds” och guldutvinning.

Principen är: shoppa mindre, ta hand om dina ägodelar och köp kvalitet eller fynda på second hand.

En härlig lättläst bok att ge bort till systern som har ett miljösamvete men som verkligen gillar kläder, mamman som shoppar för mycket men som inser att det inte är helt okej, eller vilken annan kvinna som helst som behöver lite bättre koll på hur man kan vara modeintresserad utan av ta död på planeten. Funkar även utmärkt till dig som vill ha lite fler konkreta tips på grön klädshopping efter att ha tröttnat på det tråkiga svenska utbudet.

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: