Skip to content

Trött på prylar #2

2012/01/11

Nu kör vi denna veckas utmaning! Del 1 hittar ni här, och jag har till och med skapat en egen kategori som heter just ‘trött på prylar’.

Trött på prylar #2: CD-skivor

Man kan lugnt säga att tillgången på musik har revolutionerats de senaste åren. Från walkman till bärbar CD-spelare till Mp3 till nedladdning och Spotify. Jag minns när man alltid önskade sig några CD-skivor i julklapp och nötte dem om och om igen. Idag är jag beredd att förklara CD-skivan som död!

Själv rensade jag ut alla mina skivor för inte så länge sedan, med undantag för ett personligt signerat samlingsalbum (Wiehe) och alla mina Springsteenskivor. Jag är ett enormt Bruce-fan och tänker behålla dem tämligen oavsett vad som händer med CD-skivan framöver. Men resten åkte ut. Varför? Därför att musiken är mycket mer lättillgänglig. Idag lyssnar jag på Spotify både på datorn och i telefonen och betalar gärna 100kr i månaden för en stor del av världens samlade musik.

Varför skippa skivorna och gå över till digitalt?

 • Enklare. Vi gillar enkelt. På två sekunder kan jag komma ihåg en låt som jag vill höra, söka på den, och sen lyssna.
 • Billigare. 100kr i månaden jämfört med ALLA skivor man vill äga som nya kostar runt 150kr?
 • Mindre prylar hemma. Man kan till och med kasta ut CD-spelaren och spela de få skivor man kanske har kvar i datorn eller DVDn. Eftersom den digitala musiken ryms i teknik som man redan använder dagligen (dator och telefon) blir många ”extra” teknikprylar onödiga, förutom CD-spelaren även Mp3, iPod osv.
 • Man kan fortfarande njuta av livemusik på konserter, det nöjet förtas inte.
 • Man kan upptäcka många fler artister i och med att det är enklare att lyssna på en-två låtar av en artist utan att man för den delen behöver köpa en hel platta.

Dock oroar jag mig alltid lite för hur mycket musiker egentligen får betalt. Jag betalar gärna för musiken! Dock har väl egentligen inte detta förändrats i och med den digitala tillgången, man har ju hört skräckhistorier förr om skivbolag..

Om man stör sig på det dåliga ljudet i datorer finns det bra mycket bättre högtalare att köpa till. Själv har jag tänkt köpa ett par högtalare som funkar både till datorn och till telefonen.

Kan ni släppa era älskade gamla plattor till skivbörsar, vänner eller secondhand? Själv har jag ju redan rensat bland mina skivor, så jag hoppas istället få njuta lite av era rensningar!

(kuriosa: senast jag faktiskt spelade en skiva var när jag fortfarande ägde en bil. Eftersom jag är allergisk mot radiomusik hade jag en uppsjö av skivor i bilen, som alla givetvis repades sönder när jag drog på lite för hårt över gupp och gropar..)

(TV-tips: ”Hårdrockens Historia” på SVTPlay.)

About these ads
18 kommentarer leave one →
 1. Anna A permalink
  2012/01/11 22:14

  Sen kan man ju köpa album genom både spotify men även exempelvis itunes som man laddar ner. Då är musiken oftast billigare och jag tror i alla fall att artisten får mer än om man bara lyssnar på spotify.

  Jag rensade förresten mina cd-skivor (och kläder) i förra veckan. Väldigt skönt! :D

  • 2012/01/13 09:58

   Ja, det finns ju verkligen en uppsjö av sätt att köpa musik på idag utan att man skaffar sig fler ägodelar, väldigt skönt!
   Bra jobbat med rensningen!

 2. 2012/01/11 23:08

  Gjorde mig av med alla mina skivor för många år sen och nu säljer jag av alla mina DVD-filmer. Känns så onödigt att ha dem nu när man kan köpa filmer (och spel) via internet och ladda ner direkt till datorn. Vill man se filmerna på TVn kan man ju koppla datorn dit. Smidigt, och man behöver ingen monstermöbel för att få plats med alla sina älsklingsfilmer! :D

  • 2012/01/13 10:00

   Bra jobbat! Jag har också gjort mig av med nästan alla DVD-filmer, kör via datorn som du och kopplar in i TVn om det behövs. Riktigt skönt att bara ha en HDMI-kabel istället för 400 DVDfilmer som ska ta upp plats! Har faktiskt inte använt min DVDspelare på en evighet heller eftersom jag aldrig hyr fysiska filmer. Frågan är hur länge till man orkar ha kvar den i hushållet?

   DVDfilmer har ju förövrigt ett rätt schysst andrahandsvärde när man säljer på Tradera!

 3. 2012/01/12 01:06

  CD-skivor känns ju föga charmigt när man har ett vinylbibliotek… :)

  • 2012/01/13 10:01

   Åh, vinyl.. Där snackar vi musik. Blir ett helt annat ljud! Jag har faktiskt några vinylplattor, som jag främst tänkt använda som tavlor på väggen i framtiden (jag har ingen vinylspelare). Men som du säger, hellre ett vinylbibliotek än CD-skivor! :)

 4. 2012/01/12 13:30

  Jag rensade bland mina cd-skivor i höstas, men jag ska försöka plocka ur några fler som jag inte vill ha :). Lyssnar ju som sagt aldrig på dem ändå, det är mest av nostalgiska skäl jag har dem kvar.

  • 2012/01/13 10:02

   Visst är det lustigt att man har så svårt att släppa dem pga nostalgiska skäl? För det är ju inte så att man inte får lyssna på musiken bara för att man inte behåller skivan!

 5. 2012/01/13 00:17

  Jag har redan rensat bort ca 100 stycken. Det gick lättare än böckerna. Funderar slänga ut dem på tradera och få lite cash för dem? Men det är fööör många kvar, men jag får ta det pö om pö. Men det är ju helt klart sentimentala skäl man behåller en platta oftast för vi lyssnar väldigt sällan på dem. Tack för inspiration. Du är min utrensningscoatch! ;)

  • 2012/01/13 10:04

   Bra rensat! Jag har upplevt att det är lite svårt att sälja CD-skivor på Tradera, frakten blir ganska hög så folk brukar inte vilja betala mer än några kronor. Prova att gå till en skivbörs istället! Dom tar förvisso inte emot alla skivor, det beror lite på vad man har. Då får du pengar i handen direkt, kanske till den snygga väskan du hittat! ;)

   haha, utrensningscoach! Det ska jag lägga till på mitt CV! ;)
   Tror förövrigt alltid det är bra att rensa pö om pö, på så vis minskar man risken att man gör sig av med något som man egentligen vill ha kvar!

 6. 2012/02/29 10:06

  Mikael Wiehe råkar vara min farbror :)
  Jag är jätteinspirerad av din blogg, och håller på att läsa den från slut till början!

  • 2012/02/29 19:03

   Åh! Hälsa honom från mig, han är ju så himla bra! :) Är uppvuxen med honom och Afzelius i högtalarna!

   Vad kul att du gillar bloggen! :)

Trackbacks

 1. Rekord? « It's easy being green
 2. Trött på prylar #4 « It's easy being green
 3. Rensa i röran ! | Kolorera mera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: