Skip to content

”Don’t Just Declutter, De-own”

2012/02/04

Jag snackar ju ofta om hur himla bra det är med att bo litet (miljömässigt, ekonomiskt, mindre ytor att städa, ja ni har hört det förut). Men när man bor litet är ju bra förvaring ett måste.

Och här kan det bli lite problem. För med väldigt bra funktionell förvaring kan man äga mer än man behöver. Då räcker det med att pyssla om lite i hemmet, köpa lite snygga sänglådor, korgar eller vad det nu kan tänkas vara och få undan det värsta.

Frågan är ju vem man egentligen gör en tjänst då. Att organisera sina saker är ju trevligt, men det är ju ingen lösning på problemet. Problemet, som i det här fallet (och i de flesta fall) är för mycket ägodelar. Att organisera om sina ägodelar blir en upprepande process, det måste göras på nytt och på nytt och på nytt. För om det inte används och därmed inte har något värdig plats, så hamnar saken i fråga alltid någon annan stans. Där den är i vägen. Och så börjar man om igen, med att organisera. Självklart ser jag fördelar med att organisera, och jag älskar smart förvaring. När jag flyttade till min lägenhet hade jag massvis med urdålig förvaring. Idag har jag mindre förvaring men smartare. Men framför allt har jag färre prylar som behöver förvaring.

Organisering av saker är egentligen bara en omflyttning av saker. Och om det fortfarande är mer saker in i hushållet än ut, kommer man snart behöva organisera om igen. 

Var och varannan människa som hittar till den här bloggen frågar sig hur man kan leva med mindre ägodelar. Hur gör man för att bli minimalist, för att leva i frivillig enkelhet, för att kunna packa en resväska och bara dra? Svaret på frågan: det tar tid. Det tar väldigt lång tid att hamna där man vill vara. Jag är inte där ännu, men jag närmar mig.

Det är en resa som går lite upp och lite ned. Här om dagen till exempel, för att snacka förvaring, bestämde jag mig för att flytta runt på lite saker. Träningskläderna fick en egen låda i byrån, och underkläder fick flytta till en liten byrå i badrummet. I byrålådorna i badrummet (som jag SÄLLAN öppnar) låg lite allt möjligt. Så jag kastade allt skräp och den blandade kompott som låg där. Tidigare har jag inte tänkt på just de prylarna i och med att förvaringen var bra, och därmed låg de bra där de låg. Med tiden kommer man till insikt, av något så enkelt som att jag tyckte att träningskläderna borde ha en egen plats.

För att återknyta till varför det tar tid att ha lite ägodelar är därför att vi haft så himla mycket från början. Visst, till en början är det enkelt att sälja av onödiga saker, kasta det trasiga och ge bort lite småsaker. Men sen stannar man upp. Jag har till exempel alldeles för mycket porslin av olika slag. Ovärt att sälja, men helt och skall därmed inte kastas. Så min plan är att bara göra slut på allt, för förr eller senare tappar man en tallrik eller två. Köket kommer helt enkelt ta tid innan det blir så ‘minimalistiskt’ som jag önskar.

Min nya tanke när jag går runt här hemma är ”skulle jag ta med den här när jag flyttar?”. Är svaret nej, så hamnar ägodelen i Traderahögen, Bokbörsenlådan eller bland skänkes-till-välgörenhet-prylarna. Det är en intressant tankegång, även om jag inte planerar att flytta just för stunden, men orkar man kånka på onödiga prylar från en lägenhet till en annan? Packa ner, packa upp – organisera. Nej tack, säger jag.

(Inläggets rubrik är stulen från ett bra blogginlägg i ämnet; läs här!)

About these ads
9 kommentarer leave one →
 1. 2012/02/04 20:58

  Så sant, så sant. Jag kom in på minimalism p.g.a. att jag hatar att städa och plocka hela tiden. Jag fattade inte hur vi kunde ha saker ö-v-e-r-allt, jämt! Sen när jag istället började göra mig av med saker, och tjäna pengar på det samtidigt så blev det ju dessutom jättekul. Både enklare att städa, mer utrymme, tid till roligare saker och pengar i handen! Kan det bli bättre?!

  • 2012/02/06 11:55

   Ja, detta eviga plockande med saker var en av de stora anledningarna även för mig! Vad skönt det är när man kommer till insikt, och det BLIR verkligen bättre hela tiden! =)

 2. 2012/02/05 00:19

  Det här inlägget satte verkligen ord på det jag håller på med just nu. Jag gillar ju smart förvaring och genomtänkt användning av olika utrymmen, men jag är ännu mer förtjust i att dra ner på antalet tillhörigheter.

  För mig som har rensat ett antal gånger i samband med flyttlass och nyligen gjort en rejäl storrensning är det nästan lite otäckt att upptäcka hur mycket mer jag kan göra mig av med. Visst är jag nöjd med att äntligen komma till skott med det, men det känns inte bra i magen att jag släpat hem alla dessa prylar. Ibland blir jag frustrerad på att det inte går fortare att dra ner på tillhörigheterna, men jag antar att det här måste få ta sin tid.

  Att vid rensningen utgå från tanken ”skulle jag ta med den här när jag flyttar?” tycker jag låter väldigt sunt! Själv tycker jag att det är en bra hjälp att försöka besvara följande frågor när jag är osäker vid utrensningen: Tycker jag verkligen om den här? Fyller den någon egentlig funktion? Får den (om det rör sig om klädesplagg eller smycken) mig att känna mig jättesnygg? Hur länge har den stått oanvänd? Hehe, det är ganska många saker som inte passerar alla de nålsögonen!

  Lycka till med rensandet, det är verkligen jättekul att läsa om!

  • 2012/02/06 12:02

   Jag håller helt med, det värsta är ju när man inser att man har släpat hem allt detta som nu bara åker ut. Vad ville man egentligen åstadkomma med konsumtionen? Det känns som om vi ligger rätt lika på den mentala nivån, hamnar hela tiden på samma ställe samtidigt! Skönt att ha någon att dryfta alla tankar med!

   Frågan ”hur länge har den stått oanvänd?” måste jag nog börja använda oftare. Den är ett bra motstånd till argumentet ”men den här kan ju vara bra att ha!”.

   Men ja, för att återkomma till detta eviga rensande – det är skrämmande att det aldrig tar slut! Samtidigt är det ju också en bra insikt i hur mycket onödigt man har skaffat sig, och hur ogenomtänkt man har handlat. Jag önskar också att det gick fortare, men som med mycket annat (tänker mig viktnedgång) så brukar ju resultatet bli bättre när processen har tagit tid!

 3. 2012/02/05 11:48

  jag fick precis förklara för mig själv att lådor behöver inte vara fulla. Det känns konstigt när man rensat så mycket att det är mer luft än saker… men väldigt skönt. Känns märkligt att vi planerar flytt till större, men just därför behövs det rensas innan. Jag vill ha luft och utrymme för pyssel och bak och många människor -inte många saker.

  • 2012/02/06 12:07

   Haha, vad kul att du skriver att du behövde förklara för dig själv. Jag har också varit där, fulla lådor är väl ett tecken på framgång, eller hur var det nu? Det är alltid intressant att föra diskussioner med sig själv, speciellt när man kommer till att faktiskt säga ifrån till sig själv! Lycka till med fortsatt rensning!

 4. 2013/01/18 08:21

  Halloj! Oboy! (typ långben i husvagnen), nu blev jag glad att jag hitta en så bra blogg som din! Den verkar vara väldigt bra och jag är också glad att se att det finns folk ”därute” som kommit till typ samma insikt som jag. Ibland känns det lite ensamt när man bara umgås med ”shopaholics” och ”den som har mest när h*n dör vinner människor”. (Där mycket handlar om att samtalsämnet är en viss ny pryl etc).

  Jag håller på och rensar från ett liv av samlande och filosofin att ”outnyttjat lagerutrymme” (läs mitt hem) ska användas, typ. Finns mao hur mycket som helst, men jag rensat ganska friskt under ett par år. Det går åt rätt håll så att säga. Det jobbigaste är väl att ”terminiera” en viss hobby, för jag vet av erfarenhet att samma hobby kan man bli sugen på igen så att säga. Men då skriver jag listor med varför jag gör mig av med ett intresse. Det är givetvis för att få mer tid att fokusera på andra högre prioriterade ”grejer”.

  Sista tiden har jag verkligen ifrågasatt vad jag håller på med och börjat rensa, men det är faktiskt rätt jobbigt innan man väl bestämt sig för att ”dumpa” en viss sak. Det känns åtminstone bättre att försökt sälja ”skiten” först. Jag förstår vad du menar med att rensa porslin, men det är så j-vla bra kvalité i billig porslin så dom går ju aldrig sönder, hahah!. Däremot dyr porslin (enligt min erfarenhet, pallar ingenting)..
  Jag vet inte hur många ”reklammuggar” jag har, men men. Får väl rensa ordentligt i köksskåpen den dagen då man flyttar (eller kanske rensar tidigare, får se).. Jag sålde t.ex. presenter i form av Lasse Åberg glas (du vet dom med möss på). Vita maria (tror den heter så) servis skeppades iväg också, plus massa skålar och ”presenter”, (det är sant, man får ingenting för dom på auktion). Nyss var jag med en tavla som betalades 4000 för på 80-talet (mkt pengar då). Auktionsfirman sa att den skulle inte bli såld. = Värdelös pengamässigt, OCH jag tycker inte ens om den, men ska man kasta den?

  Enklast är det ju när man satt ett mål – Ställer man sig frågan om den här prylen tar mig närmare mitt mål så blir ju svaret oftast nej och då är det lättare att ”den får gå”.

  Men jag ska inte säga att jag är nått statien där jag inte gör något fel, jag ramlar fortfarande dit och köper en och annan onödig pryl, men jag jobbar på det!!

  Jaja,, jag pladdrar på, men nu får det räcka. Som sagt, tack, kul att se att det finns folk som är inne på samma sak. :)

  • 2013/02/03 13:21

   Hej!

   Kul att du hittat hit och att du är inne på samma spår som oss andra! När man väl börjar se sig omkring inser man ju faktiskt att man inte är helt ensam! Men jag förstår dig precis, att vara omgiven av shopaholics är inte det lättaste när man själv försöker förändra sin tillvaro till det enklare. Tur att man kan hitta kloka människor på internet istället! ;)

   Jag vet inte hur mycket av bloggen du hunnit läsa, men det finns väldigt mycket tips här och var om hur man kan tänka och agera just när man börjar rensa. Som med tavlan tillexempel, kan jag känna att får man den inte såld på Tradera (där köparen trots allt avgör värdet) så kan den lika gärna få åka till Myrorna. Det svider att ”inte få något tillbaka” från ett dyrt inköp, men blir å andra sidan också en bra läxa till prylars (brist på) värde!

   BRa skrivet om att sätta mål, har länge varit inne på att skriva om just målbilder, och nu kanske jag äntligen får arslet ur vagnen så att säga! OCh kul att du kommenterat en hel del här, alltid lika roligt och lärorikt att få ta del av andras tankegångar!

Trackbacks

 1. crop100 – en rensningsrörelse | It's easy being green

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: