Skip to content

Trött på prylar #9

2012/02/29

Trött på prylar #9: Förvaringslådor

Nu är vi inne på nionde veckan – dags att röja runt bland förvaringen! Men inte vad som finns i lådorna, utan snarare lådorna själva. Under mina shopaholicdagar hade jag mängder med förvaringslådor. Förvaringslådor är ju skitbra, för man kan plocka undan allt så att det ser snyggt och prydligt ut. Problemet är dock att förvaringslådor (och alla annan form av förvaring) borgar för att man faktiskt fyller alla lådor till bredden. Så länge det finns plats kvar i lådorna finns det någon liten tomte i huvudet som säger att det är okej att köpa mera eftersom du har plats att förvara sakerna på. Och när lådorna blir fulla är det ju bara att köpa nya…

 • Jag har kastat ut alla överflödiga förvaringslådor, och fler och fler ryker varteftersom mina ägodelar minskar.
 • Låt de förvaringslådor du har kvar fylla ett specifikt syfte! Jag har exempelvis en låda med skovårdsprodukter, en korg med blandad elektronik (användbara sladdar, batteriladdare, kamera etc) samt en mycket finurlig fyrkant med sex små lådor där jag förvarar småsaker (pennor, häftapparat etc) och viktiga saker som man brukar kunna leta länge efter (passet). Om lådorna fyller en väldigt specifik funktion minskar risken för att det hamnar annat i dem.
 • Packa aldrig ner och stuva undan saker som borde användas regelbundet. Det betyder antagligen att du inte använder sakerna.
 • Det är helt okej att plocka undan vinterkläder när sommaren kommer, och tvärtom. Kom bara ihåg att kolla igenom noga när du byter ut innehållet i lådorna så att inte samma tröja bara packas upp och packas ned utan att användas.
 • Synlig förvaring är nästan oundvikligt när man bor litet. Låt förvaringen vara snygg och rejäl, och låt bli billiga kartonger som går sönder lätt eller slits fort. Spana efter gamla hattaskar på nästa secondhandrunda!
 • Spara inte kartonger (som du till exempel får när du handlar på nätet) i syftet att de ”kanske” kan vara bra att ha. En tom kartong blir tillslut full. Här talar jag av erfarenhet..
 • Transparent eller semi-transparent förvaring för saker som används ofta är att föredra. Typ smycken.
 • Ha förvaring i rätt storlek!

Något jag själv har gjort under en längre period är att ha packat ned saker i kartonger, tejpat ihop dem rejält, och sen burit ned dem i förrådet. Skitsmart, tyckte jag. Då. Nu tycker jag det var jäkligt dumt gjort, för jag vet knappt vad som ligger där. Mitt mål under våren är att bära upp alla kartonger, gå igenom dem, och låta det jag vill spara faktiskt vara i lägenheten och det jag inte behöver skall säljas eller ges bort. Detta kommer bli en smärre mardröm då det är mycket böcker i förrådet… Men målet är att enbart ha väldigt säsongsbetonade saker där: resväska, solstol, sovsäck/liggunderlag etc. Och inga igentejpade lådor!

Funktionell förvaring går att hitta överallt, och ibland där man minst anar det. Kolla secondhand för roliga idéer, eller satsa på likartat och nyproducerat hos exempelvis Granit. Märk lådor så att du vet vad som finns i dem, eller ha så pass få lådor att du ändå har koll på allt.

Och, som en klok läsare kommenterade för ett tag sen: lådor behöver inte vara fulla. Hon hade kommit till insikt om saken, och när man väl hamnar där är det väldigt befriande! Hela poängen är ju funktionell förvaring för saker man använder – inte undanstuvning av saker man inte använder/har plats för.

(när du ändå håller på, kolla över vad som finns i lådorna. Saker att sälja eller ge bort? Eller kanske börja använda regelbundet igen?)

About these ads
11 kommentarer leave one →
 1. 2012/02/29 22:22

  Beroende på lådornas storlek, så kan målet ”1 låda” i taget vara alldeles lagom att gå igenom och rensa.

  Jag har länge kämpat mot mitt skokartongssamlande. Jag förvarar ALDRIG skorna i kartongerna, utan i skoskåp/skohyllor och det blev plågsamt uppenbart förra gången jag flyttade hur många skokartonger jag hade. Och hur oerhört ineffektiva de är att packa saker i. De gånger jag köper skor IRL, så tar jag inte med kartongen hem. Seger :)

 2. 2012/02/29 23:01

  Väldigt bra tänkt!

  Just det här med förvaring känner jag dock att jag faktiskt har bra koll på här hemma, och det beror på att jag stenhård när vi flyttade in – inget skulle stoppas undan utan att ha gåtts igenom och utvärderats. Det innebär tyvärr att vi hade flyttlådor i vardagsrummet i två månader medan maken rensade gamla skolminnen etc, men i efterhand känns det helt klart värt det. Vi har ett litet vindsförråd, men där är lätt att gå in och hämta prylar eftersom det i princip är fyllt bara saker som vi använder säsongsvis/då och då, plus ett fåtal saker som vi verkligen vet/hoppas att vi kommer att använda (som babykläder för ett syskon till E, en superfin lampa som inte funkar med planlösningen nu men som vi sätter upp direkt i köket den dag vi flyttar till större).

 3. 2012/03/02 10:45

  Hej och tack för en inspirerande blogg! Det där med skokartongerna var väldigt träffande! Jag har fyra stycken fulla med grejer, som jag knappt öppnat på ett år, de innehåller nog bara massa småskräp inser jag. Har aldrig tänkt på att det kan vara en fälla att ha massa förvaringsutrymme, det var en ögonöppnare. Det blir nog en skokartongsrensning i helgen. Kram!

  • 2012/03/02 11:08

   Hej! Vad kul att du gillar bloggen! Och extra kul att du kände dig träffad av kartongerna! ;) Skokartonger är ju fenomenala på att samla på sig diverse småskräp, så man får hålla koll på dem! :)

   • 2012/03/04 11:47

    Nu är jag en skokartong fattigare, och 170 euro rikare! Så kan det gå när man glömmer bort att man har gömt pengar på hemliga ställen :D
    Tja, man kan ju verkligen säga att det lönar sig att rensa, hehe!

 4. 2012/03/02 14:11

  Jag blir lite nyfiken på vad som fick dig att gå från shopaholic till medveten konsument med fokus på minimalism. Har du skrivit något inlägg om detta redan kanske?

  Det finns dock en slags förvaringslådor som är bra att spara på. Och det är ihopvikta flyttkartonger. Det är ett sånt himla bry att skaffa nya varje gång man flyttar (för efter varje flytt tror man ju att här kommer man stanna ett bra tag…).

  • 2012/03/04 10:32

   Jag har nog skrivit lite om det tidigare, men det kan nog vara dags för ett nytt inlägg! Det händer ju grejer mentalt hela tiden så det kan nog inte skada! Ska ordna ett sådant inlägg!

   Sant, flyttlådor är bra att spara på! Jag har några banankartonger som ska sparas till nästa flytt, då de är perfekta att frakta böcker i!

 5. 2012/03/03 13:30

  Tänker som du att jag egentligen bara vill ha säsongsbetonade saker i förrådet. Resväskor, vinter/sommarskor, Utegrill, terassvärmmare, picnickorg, sittunderlag o s v.

  Har några få kläder där och det nöter. Anser att man ska ”göra upp” med kläderna – antingen ska de 1.Bäras 2. ges bort 3.slängas…

  Det ska vara luftigt i förrådet – man ska lätt kunna hitta det man behöver för stunden. Det kan vara en extrasäng, ett par skridskor, kuddar och täcken (rejält emballagerade e tvätt..) som behövs för gäster.

  Det kan vara en speciell ryggsäck som man just då vill ha.

  De kartonger som dock finns där brukar luftas med jämna mellanrum. Jag vill absolut veta vad jag har där och vad jag kanske inte längre vill ha! Kanske jag har något där som någon nära & kär uttryckt behov om!?

  Jul-kartongen ska få sig en rejäl översyn. Jag och maken tänker att vi inte ska ha någon stor åbäkig plastgran nå´t mer. Att köpa en huggen finns inte på kartan. Därför har vi skänkt bort belysning och fina pumlor. Men där finns kvar en toppspira bl a…Kanske sparad ifall att…Men näe…

  Sedan har vi en rejäl binge flyttkartonger som står pressade mot ett hörn. Läste någonstans att man beräknar ca 75 flyttkartonger till en lgh på 75 kvm med biutrymmen. Jag kan säga att vi klarade oss med drygt hälften.
  Förvisso var bilen fylld med känsliga saker och krukväxter – det kommer inte att hända igen; eftersom vi då flyttade knappt 30 mil – den här gången blir det runt 100.

  Men (bortsett från känsliga saker och krukväxter…) ska flyttkartongerna i alla fall inte ÖKA i antal…

  Tack för en bra och viktig blogg!

  • 2012/03/04 10:34

   Väldigt sunt tänkande! Just julkartongerna är det nog fler som behöver gå igenom, det är ju så enkelt att spara på de sakerna eftersom man bara behöver se dem en gång om året… Själv är jag mycket nöjd över att vara helt pyntfri!

   Härligt att ni hade behov av så mycket mindre flyttkartonger! Den där uträkningen på ca 1 låda per kvadratmeter låter ju helt bisarr, flyttlådor är ju rätt rejäla – har verkligen gemene man så extremt mycket saker? Skrämmande!

   Tack själv för kloka tankar!

Trackbacks

 1. Rensa i röran ! | Kolorera mera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: