Skip to content

The Art of Non-Conformity

2012/03/14

Chris Guillebeau – The Art of Non-Conformity

(112kr hos Bokus)

Boken som flera av er blev sugna på, som är lite av basen i mitt inlägg om rädsla, är givetvis denna!

Conformity, för er som kanske inte är sådär jättebra på engelska, betyder konformitet och anpassning. Därav handlar boken om konsten att inte anpassa sig. Anpassa sig till vadå? Jo – livet såsom vi tror att det ska se ut!

Det här är ju ett återkommande ämne hos mig, att säga tack och hej till hur alla anser att man borde leva och göra sin egen grej. Därav inlägget om rädsla, för det kan ju vara rent utsagt skitjobbigt att hoppa av tåget (eller, för att parafrasera Chris igen: att vara den enda som inte hoppar från bron när alla andra gör det).  

Chris har sen tjugoårsålden hela tiden gjort sin egen grej, så han vet vad han snackar om. Men för att få ut något från boken tror jag att man själv måste vilja göra annorlunda redan innan, att man redan nu har ett diffust mål som man vill uppfylla. För om man har det, då blir boken en guide i hur man kan tänka och agera annorlunda.

The Art of Non-Conformity faller in under kategorin självhjälpsböcker – en kategori jag själv har väldigt svårt för. Så varför älskar jag den här?

1) den är så himla enkel. Den säger det man egentligen redan vet, och pushar en till att faktiskt åstadkomma någonting.

2) även om syftet, till viss del, är att vara riktigt egoistisk och göra det man själv vill, så poängteras det starkt att man måste hjälpa andra. Man är inte själv här i världen, och genom att hjälpa andra på olika sätt så hjälper man även sig själv.

3) den är totalt opolitisk och ospirituell.

4) när man läst klart får man inte känslan av att ”jaha, det var ju intressant men det funkar inte för mig pga -valfri ursäkt-”. Man får snarare en välriktad spark i baken som är helt och hållet positiv.

Boken fick mig att tänka på ett citat som finns målat på en vägg på min skola: ”Det här livet kan inte vara allt som finns att veta om det”. Gör gärna din egen tolkning av citatet, själv har jag inte kunnat släppa tanken på det.

Jag tänker inte raljera något om vad boken handlar om, förutom att Chris i början gör en liten lista på saker man kan göra om man vill vara exakt som alla andra. Den är elva punkter, och varje punkt är så extremt träffande att man redan där bestämmer sig för att sträckläsa boken och ta åt sig allt av värde. Drömmer du om att göra något särskilt? Vill du gärna undvika att sitta på ett kontor måndag till fredag 9-17? Vill du ut i världen? Vad du än vill – om du behöver lite välriktad pepp och goda råd – läs!

Ibland kanske man får sitta helt själv på sin telefonlinje, men det kan det vara värt. 

About these ads
5 kommentarer leave one →
 1. 2012/03/14 11:25

  Oh vad det låter spännande med den här boken. Den måste jag kika på. Jag gjorde drastiska förändringar i mitt liv efter en liten sjukskrivning på ca 6 månader pga jobbet. Inte kul, men en nyttig lärdom. När jag skulle börja jobba igen sa mina barn att de tyckte det var bättre att jag var hemma än jobbade….. vad gör man då? Jo efter att ha jobbat vaken natt några år direkt efter min sjukskrivning så jobbar jag numera sovande natt. Och har pga detta väl massor med tid för mina ungar (tonåringar) och för att göra vad som får mig att må gott. Pluggar lite ibland, odlar massor och dricker kaffe med mina hönor!!!! Det som fick stå tillbaka här är ju ekonomin, men det är ett medvetet val.Jag får helt enkelt låta bli att handla så mycket =) och tänka till vad som behövs.en atuomatisk vinst alltså!!!! Så här hemma gör vi inte heller som alla andra. många har åsikter, men det finns ju ingen anledning att inte göra som man själv tycker bara för att andra tycker så.

  Ha en kanon bra dag!

  • 2012/03/17 09:58

   Kan förstå att man finner motivation till förändring när barnen säger sådant! Vad härligt att du lyssnade på dem och förändrade din tillvaro! Ser man till (de icke-ekonomiska) vinsterna så tycker jag verkligen att de överträffar de ekonomiska! Kul att du delade med dig, jag tror vi alla behöver ta del av fler historier om hur man rätt enkelt kan förändra sin tillvaro till det bättre, på flera sätt!

 2. 2012/03/15 12:01

  jag vägrar att söka jobb över hela landet som arbetsförmedlingen kräver.
  man ska söka x antal jobb och redovisa varje månad. vilket jag inte gjort eftersom det inte finns några jobb i den här kommunen.
  här handlar det om rädsla – folk blir skräckslagna när jag berättar.
  ”sök jobb du är säker på att du inte kommer att få”. så du kan behålla a-kassan.
  jag vill ha ett jobb i den här kommunen som jag bor i.
  jag är helt ensam med mina barn – finns ingen annan som kan hämta och lämna på fritids.
  så nu ska jag till soc i morgon. mat och hyra till mig och mina töser står på önskelistan.
  ”folk” tycker att jag är lat.
  att jag borde flytta till ett jobb.
  VAR DÅ?
  det finns inga jobb. och nu till kärnan i det hela.
  vi kan inte tillverka saker för att jag ska ha sysselsättning.
  marknaden är mättad. fabriker stängs. skolor stänger. skola och vård skärs ner.
  ska jag rita mig ett jobb? jag behövs ju inte.
  och den vetskapen gör mig sååå stark!
  jag är mamma till mina barn. that´s it :) jag köper allt second hand och har köpstopp på kläder till mig fram till november då jag ska åka med mina döttrar till globen. ett trevligt sparande som leder oss till en dröm för flickorna (och mig)
  tack pernila för att du lyfter rädslan hos oss.
  den ska upp och i ljuset.
  jag är mycket modigare nu sedan jag hoppat av hela karusellen.
  kram från dalsland//

  • 2012/03/17 10:01

   Åh, det är så himla frustrerande med den där jobbkarusellen. Starkt att säga ifrån, jag hoppas att det dyker upp något åt dig snart! Trägen vinner, som man brukar säga!

   Skönt att höra att du känner dig modigare än tidigare, tror man på sig själv kan man ju klara av vad som helst!

Trackbacks

 1. Into the wild « It's easy being green

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: