Skip to content

Fiskodlingar

2012/03/26

Vi snackar ju sällan kött-/fiskkonsumtion här, vilket faller sig rätt naturligt då det var många år sedan jag själv åt animalier. Men det betyder ju inte att det inte finns saker att diskutera!

Sitter och tentapluggar inför onsdagens salstenta i Naturresurshushållning och läser just nu om fiskfarmar. Odlad fisk har ju sina fördelar – det är många här i världen som har fisk som sin huvudsakliga proteinkälla och att odla fiskar kan vara en lösning på matproblemen. Dessvärre innebär den odlade fisken många problem, mycket på grund av stort antibiotikaanvändande (som sedan går ut antingen i haven eller i kropparna på de som äter fisken) men också då odlade fiskar smiter och därmed kan påverka vilda fiskar, ofta med sjukdomar.

Men – det absolut mest intressanta med fiskodling är proteinet. Många fiskar vi odlar är köttätare (eftersom vi i väst nästan enbart efterfrågar den typen av fisk) vilket ju givetvis innebär att de vill äta annan fisk (fiskar är svåra att tvinga på en vegokost bestående av sojabönor jämfört med kreatur). De tio typer av fisk som är de vanligaste att odla kräver i genomsnitt 1.9 kg vildfångad fisk för att kunna producera 1kg odlad fisk. Riktiga köttätare till fiskar kräver mellan 2.5-5 gånger mer fiskbiomassa som föda än vad som blir producerat.

Karpar är de fiskar som kräver minst omvårdnad och minst tillförsel av mat och liknande, vilket gör dem till ett bättre alternativ just när det gäller odlad fisk. En fisk som är vanlig att äta i Asien men som inte är lika lätt att få tag på här hemma.

En rätt okej lösning på problemen vore om alla som åt fisk valde att äta fisk från botten av näringskedjorna, dvs växtätande fiskar som inte kräver några större mängder protein för att själva växa upp och kunna bli matfiskar för människan. Att odla den typen av fisk vore mer hållbart, men även om den odlas redan idag så går denna typ av fisk till att bli fiskmjöl/fiskolja som man sedan matar rovfiskar med.

I lördags var det ju Anti-scampidagen, också en odlad fisk som ställer till stora problem. Att ni har slutat äta scampi tar jag för givet, men hur ser det ut med annan fisk? Fångar ni själva? Köper odlad? Har ni minskat er konsumtion av fisk? Och den enormt komplexa frågan – hur tror ni själva att man måste göra för att kunna ha ett hållbart fiske världen över? (om detta tvistar de lärda..)

About these ads
9 kommentarer leave one →
 1. 2012/03/26 22:56

  Jag har nog faktiskt minskat mitt fiskätande. Det känns nästan omöjligt att hitta helt ”grön” fisk, men när jag väl köper det så går jag alltid efter Naturskyddsföreningens fiskguide. Jag gillar fisk och det är ju ett väldigt näringsrikt livsmedel så det är synd att vi har överkonsumerat det så mycket. Hoppas verkligen att det finns någon lösning på hållbart fiske!

  • 2012/03/29 11:32

   Naturskyddsföreningens guide är riktigt bra att utgå från!
   Ja, den här ständigt återkommande överkonsumtionen vi sysslat med hela tiden.. Man kan ju lugnt konstatera att det är den som är problemet nästan oavsett vad man diskuterar!

 2. 2012/03/27 09:40

  Jag äter fisk ungefär en gång i veckan, inte för att jag tycker att det är särskilt gott utan för att jag vill få i mig de fettsyrorna. Scampi har jag aldrig ätit.

 3. 2012/03/27 23:27

  Tycker om din blogg! Ofta väldigt bra läsning! Ha det gott, Oskar

 4. 2012/03/29 11:45

  Funderade på detta alldeles nyligen. Jag kan inte minnas sist jag köpte fisk i butik. Min man gillar fiska och åker till Norge varje år och kommer hem med fisk. Jag försökte fundera på om det var bra eller dåligt. Han fiskar ju bara så mycket som han får ta med hem och som vi äter upp och han fiskar med rätt sorts verktyg, det blir alltså ingen överkonsumtion eller utfiskning av det. De får ju upp fiskar i en hanterbar mängd och släpper tillbaka sådana som är för små. Å andra sidan kör han till Norge för att göra det. Å tredje sidan åker han ju inte ensam, utan de är ju ett gäng som samåker. Det känns ju bra att kunna äta fisk utan att behöva betala och kanske gynna utfiske. Ser man till kostnaden så blir det ju väldigt dyr fisk för oss, men det är ju också hans intresse och hobby och han gör det för att han tycker om det. Det bästa är kanske ändå när han knallar ner till sjön här hemma och drar upp ett par gäddor, då blir miljöpåverkan mindre. Men då kommer problemet med att man inte ska äta insjöfisk för ofta. När vi är i sommarstugan på västkusten kan vi också fiska och behöver inte köra lika långt för att göra det. Men fisket där är inte som det var när jag var barn. Då kunde vi åka ut och dra upp så mycket torsk med pilk att vi klarade oss resten av året. När jag kom upp i tonåren fanns det knappt något kvar. Nu börjar det bli lite bättre dock. Att det ska vara så jäkla svårt att göra rätt.

  • 2012/03/31 20:15

   Det är verkligen svårt att göra rätt! Först och främst är det ju inte hugget i sten vad som faktiskt är rätt eller fel, även om det är enkelt att förstå vad som är helt åt helvete. Jag tycker ändå det låter som om ni fått ihop en väldigt sund relation till fisk, både som kost och som hobby. Generellt kan jag tycka att fiske/djuruppfödning etc som är för ”eget bruk” enbart är ett av de bästa alternativen, eftersom man inte vinner något på att överdriva då målet ju är att hela tiden kunna äta och inte tjäna storkovan på en enda fiskeomgång.

 5. 2012/04/22 16:46

  Ur miljösynpunkt äter jag säkert för mycket fisk, i synnerhet om man tänker på att jag ofta äter odlad fisk. Det är sällan jag köper odlad fisk – det blir mest om jag ska bjuda på något speciellt, alternativt om jag hittar produkter med odlad fisk som reas ut pga kort datum. Däremot blir det mycket fisk till lunch. Jag äter nästan alltid lunch ute eftersom vi har så roliga diskussioner med kollegorna då, och eftersom jag inte äter annat kött än vilt och ekologiskt blir det fisk lite för ofta. Det är inte alltid det finns ett vegetariskt alternativ, och min ämnesomästtning klarar inte att äta proteinfattigt. Vi har en lunchrestaurang ”i huset” också där vi äter ibland, och nu har jag bråkat med dem så många gånger om det dåliga proteininnehållet i deras vegetariska mat att de självmant frågar om jag vill att de tar fram bönor åt mig när vi äter där.

  • 2012/04/23 22:00

   Alltså, det är verkligen PINSAMT med restaurangers vegetariska mat! Jag äter själv stora mängder vegoprotein eftersom jag tränar mycket, och det är helt hopplöst att kunna göra det ute. Precis som om alla vegetarianer bara åt sallad hemma också.. Jag begriper verkligen inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: