Skip to content

Trött på prylar #15

2012/04/11

Trött på prylar #15: Kläder

Det har bara varit en tidsfråga, men nu är veckan här: veckan då vi är trötta på kläder. Inget nytt under solen – vi pratar ju ofta om kläder här, så de flesta av er har säkert fått riktigt bra ordning vid det här laget. Men vi kör ändå, såhär när våren står för dörren är det extra skönt att rensa lite till!

Jag kopierar helt fräckt in en lista jag publicerade på bloggen redan 2010, som är en bra utgångspunkt:

1. Kasta ut allt ur garderoben. Och då menar jag ALLT! Töm byrån, garderoben, hallen och alla andra ställen där du förvarar kläder, skor, ytterkläder, smycken och dylikt. Lägg allt på sängen eller annat lämpligt utrymme.

2. Städa garderoben och de andra ställena. Dammsug, torka och gör fint.

3. Gör plats för olika högar, vissa kan med fördel bestå av stora lådor eller påsar. Organisera högarna exempelvis enligt följande; ”Spara”, ”Laga”, ”Vinter/Sommarförvara”, ”Sälj/skänk” och slutligen ”Kasta”.

4. ”Spara”: Prova allting, och så länge det sitter bra samt är i en färg och modell du gillar så kan du spara plagget. Här får man försöka låta bli att övertyga sig själv om att ”jag ska ju gå ned några kilon”, ”jag har inte använt den ännu, men om jag skulle behöva gå på/besöka/(valfri tillställning eller tillfälle)….”

5. ”Laga”: skor som behöver klackas om, tröjor som har hål – ja, allting som behöver få lite omsorg helt enkelt. Om du vet med dig att du inte kommer att laga plagget i fråga – släng. Det kommer annars bara ligga kvar tills du behöver rensa nästa gång.

6. ”Vinter/Sommarförvaring”: för att slippa slåss med jeansshorts, pälsmössor och flipflops när det är helt fel säsong så föreslår jag att man packar alla kläder som enbart funkar på sommaren eller vintern (beroende på vilken säsong vi är i för stunden) i en låda, märker upp väl vad den innehåller, och ställer undan tills värmen eller snön återvänder.

7. ”Sälj/skänk”: här hamnar alla kläder som är i fel storlek, färg och form. Inklusive allt du tröttnat på eller som du aldrig använt och vet med dig att du aldrig kommer använda. Lägg ut på Tradera, spara till en loppis eller gå till närmaste Stadsmissionen eller liknande (gärna så fort som möjligt så att du blir av med det och inte riskerar att du ångrar sig av sentimentala skäl).

8. ”Kasta”: fläckar som inte går bort, trasiga eller utnötta plagg behöver inte längre ta upp värdefull plats i garderoben.

Men vad är då bra att ha i åtanke?

 • Visualisera hur din ”perfekta” (minimala) garderob skulle se ut. Vad har du som du är riktigt nöjd med, och finns det något du saknar?
 • När du kastat ut allt överflöd, allt som är ”fel” etc (se listan ovan): skriv en lista på saker du ska köpa. Skriv bara upp sånt du verkligen vill ha och som du tror skulle förgylla din garderob. Handla ingenting direkt! Ge dig tid att smälta listan, för du kommer med all säkerhet stryka tre saker men skriva upp en annan. När du väl ger dig ut för att köpa plaggen: nöj dig bara med det bästa. Det som sitter bra, är rätt färg, rätt modell etc. Allt för att minska risken för felköp!
 • Kom överens med dig själv! Jag kan nog inte understryka hur viktigt detta är. Vad trivs du i? Vad passar du i? Klä dig inte för någon annan än dig själv. Är du en jeansmänniska eller klänningsmänniska? Köp inte saker ”bara för att” andra säger att en vit skjorta är ett måste i en basgarderob. Bara du själv vet vad som platsar i DIN basgarderob.
 • Vissa plagg som är lite för slitna för att man ska vilja ha dom ”bland folk” passar ypperligt som mys/sovkläder. Själv ”återanvänder” jag alltid träningsbyxor som ser ut att kunna gå sönder när som helst som mysbyxor, liksom att urtvättade/dassiga t-shirts får fungera att sova i.
 • Idag kan man hitta de flesta klädesplagg som ekologiska/miljösmartare alternativ. Visst, det är dyrare – men när man har en väl fungerande och rätt minimal garderob kan man kosta på sig dyrare plagg eftersom man inte alls handlar lika mycket. Vi kan ta ett litet räkneexempel: för den som har en rätt reko ekonomi kan tusen kronor i månaden vara rimligt att lägga på kläder (det här har jag ingen grund i förutom mina timmar framför ”Lyxfällan”). Det blir 12000 kronor på ett år, och om varje miljövänligt plagg man köper kostar 1000 kronor kan man då köpa 12 plagg om året. Vissa saker är billigare, andra dyrare, men utslaget på ett år blir det en helt okej summa för att ersätta sånt som gått sönder etc. Släng dessutom in att du handlar en del kläder second hand, så har du inga problem med att handla medvetet och miljösmart. Men eftersom de flesta av oss redan har kläder/skor/accessoarer i överflöd kan man till och med räkna på 500 kronor i månaden och fortfarande klara sig fint. Ett ännu billigare alternativ? Ordna klädbytardagar med dina vänner/kollegor!
 • Känner du att du bara är trött på hela garderoben och inte får någon ordning hur du än gör? Prova en utmaning! Project 333, Klädutmaningen 2.0, köpstopp… Det finns många sätt att komma på rätt köl!

När vi snackar garderob ur en rent minimalistisk synvinkel:

 • Du behöver inte 10 plagg av varje sort.
 • Lär dig kombinera det du har, och när du köper nytt: satsa på sådant som funkar till resten av garderoben.
 • Köp kvalitet så håller dina favoriter längre.
 • Använd det du har! Om det inte används bör det inte heller få finnas i din garderob.
 • Satsa på plagg som kan användas på flera olika sätt och/eller till många olika ändamål/stilar/tillställningar.
 • Försök sluta upp med att ta in ”trendrapporter”. Alla trender är bara ett massmedialt reklamförsök till att få dig att köpa något du inte behöver, och antagligen inte ens vill ha.
About these ads
12 kommentarer leave one →
 1. Helena permalink
  2012/04/11 15:57

  Men sånt som ska kastas, är det verkligen bara soporna som är alternativet för det? Jag skulle så gärna vilja slippa slänga det där, men tygåtervinning är väl inte så vanligt gissar jag…

  • 2012/04/12 12:29

   Tygåtervinning existerar knappt i Sverige, tyvärr. Vet att det är rätt vanligt i England till exempel, så förhoppningsvis är det väl bara en tidsfråga innan det dyker upp hos oss.

   Däremot kanske någon som syr vill ha gamla kläder? Även om det är hål/fläckar kan man ju sy mindre saker av själva tyget! Industrin brukar ibland använda gamla trasor för städning. Och vem som helst som är händig borde ju rimligtvis kunna uppcykla gamla kläder till trasmattor och liknande! Jag tror nog egentligen att möjligheterna är oändliga!

 2. 2012/04/12 13:45

  Gjorde en sån rensning efter att jag läst modemanifestet och det var verkligen inte skoj alls. Funderade på om jag kanske sklle skriva ett inlägg om det på min blogg, men det känns inte riktigt som att det passar in på mitt bloggtema naturligt smink. Så, jag tänkte att jag kan ju skriva lite kort här i ditt kommentarsfält om hur jag upplevde rensningen.

  Först och främst får jag väl erkänna att jag var en (på eget bevåg skuldsatt) shopaholic utan dess like. Köpte nya plagg på löpande band, la in i garderoben utan att ta bort prislapparna och glömde bort dem.
  Köpte modemanifestet av en slump. Trodde att den handlade om något helt annat. Läste den, blev illamående och insåg vad jag var. Tur det!

  Min rensning tog en hel dag och det var jättejobbigt. Grät som ett litet barn, haha. Delade in kläderna/skorna/smyckena/annat i spara, kasta, donera, sälja och laga. Försökte vara väldigt hård mot mig själv och nu ett bra tag senare när jag fått shoppingbegäret ur mitt system så kan jag väl erkänna att jag faktiskt hade kunnat vara betydligt hårdare mot mig själv.
  Det börjar väl bli dags för en ny rensning snart, och då ska jag vara hårdare. Nu har jag inte längre samma känslomässiga band till mina kläder och skor som faktiskt egentligen inte betyder något. När jag ligger på dödsbädden lär jag ju knappast ägna en enda tanke åt alla skor jag ägt genom åren.

  • 2012/04/12 15:26

   Jag tycker din historia är jätteintressant, och den påminner ju mycket om min egen! Om du nu inte tycker att det passar in på din blogg får du gärna skriva ett gästinlägg här om du vill, jag tror det är många som är intresserade av att läsa!

   Maila mig om du är sugen på det!

   Och jag känner igen mig helt i de där känslomässiga banden. Jättesvårt att rensa när de är starka, men lyckligtvis minskar ju banden med tiden och då kan man enkelt göra sig av med sakerna (och tycker man är jättefånig som inte kunde göra det tidigare!).

   Helt rätt – jag tvivlar på att shopping är vad man har i åtanke när man ligger för döden! :)

 3. 2012/04/12 21:38

  Jag har levt med ett par jeans de senaste sex månaderna. Det är för lite! Nu har jag äntligen tagit mig tid och köpt ett par till. Jag är så jäkla glad att det börjar vara sommar. Jag har jättemånga t-shirts som jag trivs i, men inte lika mycket vinterkläder. Vintern känns för mig mest som en tid att överleva och min vintergarderob går verkligen i dystra färger i jämförelse med min sommargarderob.

  • 2012/04/15 10:05

   Förstår att ett par jeans känns för lite, men tillslut blir man ju så inrotad i sitt icke-handlande att man knappt vågar ta sig ut på stan! :) Jag är precis tvärtemot, har väldigt få sommarkläder men mycket höst/vår-kläder. Det vore ju skönt om man successivt kunde få iordning en riktigt funktionell garderob som man trivs i året om!

 4. 2012/05/28 11:13

  Textil, i form av gamla t-hirtar, kökshanddukar, lakan etc kan komma till användning på närmaste katthem/djurhem. Det är ideella föreningar som använder mycket textilier i den dagliga städningen.

  • 2012/05/30 09:59

   Det är ett bra tips! En tillfällig lösning innan Sverige får arslet ur vagnen och faktiskt drar igång textilåtervinning på riktigt!

Trackbacks

 1. Jag har inget att ta på mig!
 2. Rensa i röran ! | Kolorera mera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: