Skip to content

Trött på prylar #17

2012/04/25
tags:

Trött på prylar #17: Prydnadssaker

Just nu är vi trötta på prydnadssaker. Eller, ja, jag har alltid varit trött på dem. Bortsett från en period som liten då jag av någon anledning samlade på små glasfigurer så har jag aldrig gillat den typen av saker. Jag var nog ett av få barn som starkt ogillade när det skulle julpyntas – när mamma plockade upp prydnader så kom jag efter och plockade ner dem igen.

Prydnadssaker är en intressant ägodel då jag nog helt krasst vill påstå att det är det enda man äger som absolut inte fyller någon funktion (om det inte är så att man tycker saker är himla fina och gärna tittar på dem). Om man skulle ha hundra par skor och dessutom använde alla, så skulle antalet skor fortfarande kunna ses som funktionellt. Men prydnadssaker står bara och samlar damm. På sin höjd kan man roa sig med att flytta runt på dem – ofta är det ju dessutom ”fina” saker som barn inte får leka med (de enda som skulle kunna åstadkomma något funktionellt med sakerna!).

Rensa:

 • Först gäller det att bestämma sig. Vill du, eller vill du inte, ha prydnadssaker hemma? Se till möjligheterna: om du gör dig av med dem, då kanske det där stora otympliga skåpet de står i också kan åka ut och ge yta till något annat? Eller du kanske inte gillar att damma grejerna med jämna mellanrum?
 • Sälj eller donera allt du gör dig av med.
 • Av någon anledning brukar det ligga mycket sentimentalt bakom prydnadssaker. Börja rensa det som du inte har starka kopplingar till, och ta de svårare sakerna när du redan har farten uppe.

Undvik fällorna:

 • Souvenirer. Av någon anledning glömmer vi ofta det sunda förnuftet hemma när vi åker på semester, och därmed tenderar vi till att släpa hem skräp som ska stå någonstans i hemmet och påminna oss om vår fina resa. Mitt förslag är att istället ställa upp en fotoram med en bild från resan, eller att köpa funktionella hantverk på semesterorten (handgjord matta eller filt som man kan använda och som man gillar slår vilket plastigt pennställ i form av delfiner som helst!).
 • Gåvor. Gåvor är alltid svåra att göra sig av med, vare sig man gillar dem eller ej. Men tillslut är man så illa tvungen. Om personer som gett dig gåvan förr eller senare upptäcker att du inte har den kvar: tala om varför du rensat ut. Med detta inte sagt att din förklaring kommer accepteras, men mer än så kan man inte göra. Gör sedan klart för din närmsta krets att du inte vill ha saker i gåva. Jag har alltid varit tydlig med det, och får därmed aldrig prydnadssaker. Däremot var jag livrädd för att det skulle hända senast jag fyllde år och hade en massa nya vänner bjudna på kalas, men dom hade istället hysteriskt roligt åt det faktum att jag önskade mig ”förbrukningssaker”.
 • ”Men den här var ju fin”. Ursäkterna för att släpa hem prydnadssaker är många. Ofta köper man något litet som inte var så dyrt eftersom man har ett sug efter att shoppa men inte pengarna att köpa det man egentligen vill ha. Skippa det.

Njut:

 • Få eller inga prydnadssaker: det går fort att städa. Saker står aldrig i vägen. Saker trillar aldrig omkull och går sönder. Man behöver aldrig skälla på barn som försöker leka med ömtåliga saker. Man behöver aldrig komplettera samlingen.
 • Tänk på hur mycket pengar du lagt på dessa onödiga prydnader (dom är ju sällan gratis). Njut av att se pengarna på ett sparkonto eller lägg dom i reskassan.
 • Tänk på hur enkelt det blir om du skulle flytta. Mycket mindre saker att vira in i silkespapper och vara livrädd för att flyttgubbarna ska tappa i backen.

Blev det tomt på hyllorna efter rensingen? Ställ upp fotoramar (trevligare minnen än prylar) eller saker som du brukar använda (vinglas etc). Just med fotoramar rekommenderar jag har man har några stycken bara, och istället byter ut bilderna istället för att köpa en ny ram när man har ett nytt foto man vill rama in. Sen är det självklart så att man kan ha lite prydnadssaker hemma, alla behöver inte bli minimalister. Men man har mycket att vinna på att hålla det på en låg nivå och istället bara ha saker man verkligen verkligen gillar.

Som prydnadssaker räknar jag inte in varken fotoramar eller tavlor, det är mer inredning än något annat. Så länge man håller det på en vettig nivå förstås!

Och för att göra utmaningen lite mer spännande för er som har mycket hemma: själv har jag två saker som räknas som prydnad. En lite mindre träelefant som huserar bland blomkrukorna och en gammal antik väckarklocka. Väckarklockan skulle förvisso kunna fylla en funktion då den faktiskt funkar, problemet är bara att den tickar så högt att man blir tokig.

Tipsa gärna om fler kategorier till ”Trött på prylar”. Min fantasi börjar tryta lite! Jag har redan fått önskemål om badrumsskåp, och har själv en eller två kategorier till i huvudet. MEN, det är många veckor kvar på det här året, så in med alla rensningsönskemål ni har!

About these ads
15 kommentarer leave one →
 1. 2012/04/25 11:11

  Hej!
  Jag gick runt här hemma och kikade efter prydnadssaker men det verkar som att jag nästan inte har några alls. Det enda är några stenar och snäckor som jag har plockat på en strand i Grekland. Sedan har jag några magneter på kylskåpet men de fyller ju en funktion. Jag gillar tydligen inte prydnadssaker jag heller. :) Jag gillade grodor när jag var liten och jag undrar om jag inte har kvar den samlingen någonstans… eller om den åkte ut i någon rensning. Nu när jag tänker på den börjar jag nästan att sakna den. De var roliga att titta på… Sedan har jag en trädgårdsgroda som väntar på att jag ska få en trädgård. :) Det är lite av ett mål för mig så den står för det.

  • 2012/04/28 20:54

   Trädgårdsgrodan låter som ett bra mål tycker jag! :)
   Det brukar vara sådär med prydnadssaker – om man inte gillar dem (som du och jag) så märker man inte ens av att man inte äger dem då de aldrig tagit upp ens tankar eller energi! :)

 2. Sara permalink
  2012/04/25 11:40

  Jag har inga prydnadssaker alls, och tur är det för jag är helt oduglig när det kommer till städning.

  Jag önskar mig en genomgång av städskåpet (gärna kopplat mot miljövänliga produkter när det är dags att köpa nytt skurmedel t.ex.).

  Tack för en fin blogg!

  • 2012/04/28 20:55

   Haha, också en bra anledning att inte äga några prydnadssaker! :)

   Städskåpet var en bra idé, coming up!

 3. 2012/04/25 21:55

  Det där med prynadssaker är ganska nära relaterat till inredningsprylar som majoriteten av tiden inte skänker nytta men som skapar hemtrevnad (vaser, ljusstakar etc). Nyligen rensade jag ut saker jag köpte när jag flyttade hemifrån, saker som var ”mig” då men som nu inte längre kändes rätt och som dessutom klaschade mot min inredningsstil. Jag har också svårt för julpynt och påskpynt, men några få julsaker kommer ibland fram för att skapa lite stämning.

  Andra saker som ligger på gränsen till vad som kallas ”prylar” och som man gärna samlar på sig är foton, pysselsaker, vykort, brev, skolpapper… Jag har rensat rätt duktigt när det kommit till gamla foton och vykort. Dåliga foton behöver man inte spara på till exempel. Och vykort med sentimental anknytning har sparats för framtiden, en hel hög har slängts, och resterande oskrivna används till att skicka till folk!

  • 2012/04/25 22:20

   Kom precis på att en intressant etnografisk bok kring folks relationer till sina ägodelar är ”The Comfort of Things” av antropologen Daniel Miller. Den är inte teoretisk utan mer etnografiska skildringar och därmed en behaglig läsning på kvällskvisten.

  • 2012/04/28 20:57

   Gränsen mellan inredning och prydnadssaker är hårfin, även om jag prompt vill tycka att det finns en viss gräns. Kanske för att inredning faktiskt också inbegriper funktionssaker? Jag vet inte, men det är intressant!

   Tack för boktipset, lät onekligen väldigt intressant! Man undrar ju vad det är som gör att vi människor samlar på oss saker.. Rustar vi för krig? Eller är det något skydd mot utsidan/verkligheten etc?

 4. 2012/04/26 20:56

  Har svårt att göra mig av med prydnadssaker, mycket för att det för mig är minnessaker som påminner mig om döda släktingar, främst saker efter mormor och morfar men några från gammelmoster och pappas ingifta släkting.

  Sen har jag väl en del som jag egentligen skulle kunna göra mig av med, som inte betyder speciellt mycket då de inte har några speciella minnen förknippade med sig.

  • 2012/04/28 20:59

   Minnessaker är väldigt svårt. Själv har jag inte haft särskilt många, om en någon alls (min släkt har aldrig varit mycket för att låta saker gå i arv och sådär, det har nog heller aldrig funnits något ”av värde” man vill spara på).
   Många amerikanska minimalister har diskuterat hur de har gjort med minnessaker, väldigt intressant läsning då det finns ”genvägar” till att ”spara minnet” även om man gör sig av med sakerna.

 5. Josefin permalink
  2012/04/27 08:28

  Prydnadssaker jag har fått av personer jag träffar ofta tycker jag är så svåra, dom förväntar sig att sakerna ska stå på sina platser känns det som.

  Önskemål
  Barnens leksaker – Hur mycket behöver dom egentligen, jag mår illa av all denna prylnojja!
  Städskåpet
  Källare och vind

  • 2012/04/28 21:04

   Förstår precis hur du tänker, men samtidigt kan jag känna att jag sällan eller aldrig förväntar mig att få se något jag gett bort till en person hemma hos personen i fråga? Eller så är alla väldigt olika gällande just detta? Oavsett så tror jag att man verkligen måste förklara varför man gjort sig av med saker till de som gett bort dem, och tydligt tala om att man inte vill ha fler. Jag tror (eller: vill tro) att det finns förståelse för att inte vilja ha ett överflöd av ägodelar.

   Städskåpet är spikat, hade ytterligare ett önskemål om just det, källare och vind är också en ypperlig idé och barnens leksaker kan jag också ta itu med! (barnlös förvisso, men jag har ju trots allt varit ett barn! ;) ).

 6. 2012/04/27 19:56

  Ja jag tänkte också att du kanske skulle ha en gästbloggare som kör barnrelaterad rensning i en månad – leksaker, kläder och teckningar ( jag sparar några få teckningar varje månad från mina barn m tex en vän t mig kan inte med och slänga – ojoj säger jag bara – vilket berg av teckningar och pysselsaker.

  Kontor (eller har det redan varit? Papper gem hålslagare (upptäckte att vi hade två – så onödigt) etc.

  Ha en bra helg

  • 2012/04/28 21:06

   Ja, en gästbloggare är nog inte så dumt när det gäller barnsaker! Jag kan förvisso tänka mig att kombinera just barnsidan ihop med mina egna tankar, något som slog mig bara för några dagar sedan när min mamma lämnade över ett kuvert till mig med alla mina saker och papper från BB. Jag visste inte ens att det existerade, och nu känns det helkonstigt att besluta om vad jag ska göra med sakerna. Jag tror många gör misstaget att spara mycket som barnen sen ska få när de blir vuxna – men vill vi verkligen ha de här sakerna?

   Kontor är också en ypperlig idé! Tanken har nog inte slagit mig då ”mitt kontor” är halva köksbordet… :)

 7. Amanda permalink
  2012/05/09 22:12

  Ett annat tips är badrumsskåpet, där har jag en tendens att alltid samla på mig för mycket (samt att kemikalieaspekten är intressant)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: