Skip to content

6 Ideas for Sensible Homes

2012/05/12

Yes! Magazine (som man kan läsa stora delar av på nätet) är en favorit vars artiklar jag tipsar om mellan varven. Just nu bjuder de på 6 idéer för det medvetna hemmet:

#1: It’s Small

#2: It’s Not Owned By a Bank

#3: It’s Built With Reused Materials

#4: It’s Not Full of Stuff

#5: It’s a Hub

#6: It’s Supportive

 

Hela artikeln kan man läsa här. Allt som oftast skriver dom om boende, både det individuella men också boende i ett större sammanhang, att vara en del av ett ‘Community’. Som bäst kan man översätta det till svenskan som gemenskap – vilket det ju bör vara om man bor i ett område ihop med andra människor. Det känns som om vi ständigt förflyttar oss allt längre ifrån gemenskapen, vilket är oerhört synd. Hur många av er som bor i lägenhet känner era grannar? Jag kan säga att jag inte skulle kunna känna igen en enda om jag mötte dem på stan (nu flyttas det ju väldigt mycket in och ut hos mig eftersom det är studentlägenheter, förvisso). Ofta kan jag sakna området där jag växte upp: radhusområde i en småstad, man kände alla grannar, man behövde inte låsa dörren, grannar hjälpte till med posten/krukväxterna etc om man var på semester, dom kom över och drack kaffe etc etc. Det finns en oerhörd trygghet i att vara en del av en gemenskap (som att inte vara rädd för att gå hem ensam på natten) som försvinner allt mer. Yes! Magazine försöker återbringa tryggheten i samhället där människor ställer upp för varandra. Mark Boyle skriver lite om det här i ”The Moneyless Man”, vilket jag tog upp redan i recensionen av boken – men jag tror att den här diskussionen måste få mer utrymme. Inte bara här på bloggen, utan den måste upp på den politiska agendan.

About these ads
2 kommentarer leave one →
 1. 2012/05/13 12:56

  Intressant lista. Det är inte bara en yttre omställning som måste till utan även en inre omställning. Vilka värderingar vi har går så mycket djupare än vilket fordon vi kör. Björn skriver en del om det i Omställningens tid som jag inte har hunnit läsa än men det finns videoklipp med honom på youtube där han utvecklar sina tankar om det :)

  • 2012/05/15 10:36

   Just ja, den boken måste jag också läsa! Får spana in honom på youtube så länge.

   Och visst är det en inre omställning som behövs, antagligen innan någon annan omställning sker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 58 andra följare

%d bloggare gillar detta: